Menu Close

Hur ser belysningen ut hos dig?

Godkväll på er, Läste en intressant artikel häromdagen om arbetsplatsbelysning och hur viktig den är även för oss vanliga kontorsarbetare. Så tänkte sammanfatta det viktigaste jag fick med mig av artikeln.

Att belysning är viktigt för att kunna se och arbeta ordentligt, speciellt i synkrävande arbetsmiljöer såsom hos veterinären, tandläkarkliniker och skönhetssalonger är självklart. Men bra arbetsplatsbelysning är även viktigt för kontorsarbetare och för dom som arbetar hemma eftersom att dålig belysning bidrar till trötthet i ögonen, spänningar i kroppen och man får även lättare huvudvärk. Både svag belysning och för stark belysning kan innebära problem så det är viktigt att investera i bra ljus för en god arbetsmiljö. Det finns även studier på att för lite dagsljus resulterar i att man sover sämre på nätterna. Även olycksfallsrisken ökar i samband med dålig belysning, speciellt för äldre. 

Planering av ljusmiljön på arbetsplatsen är viktig. Hur ser belysningen ut på din arbetsplats? Optimalt skulle vara ett jämnt ljus på arbetsytan, inte för stora kontraster och så lite bländande ljus som möjligt. 

Dessutom är elpriserna är skyhöga just nu eftersom vindkraftsproduktionen har minskat på grund av det kyliga vädret. Genom att byta ut gammal belysning kan man spara tusentals kronor samtidigt som man gör något positivt för miljön. 

Dags att prata med chefen om er arbetsplatsbelysning?

Leave a Reply

Your email address will not be published.